+381 64 12 22 132 info@liverich.org

NTC vikend u Užicu

Najbolje ulaganje u budućnost je ulaganje u našu decu!

Vođeni ovom idejom, poslednjeg vikenda marta, U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II organizovali smo NTC vikend. U okviru ovog dogadjaja realizovano je niz seminara i radionica za decu, roditelje i nastavnike, i sve sa ciljem da se na pravi način kod dece podstakne razvoj potencijala za učenje.

NTC program je akreditovan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji škole, NTC centra i naše fondacije, više od 400 učesnika imalo je priliku da se tokom vikenda upozna sa osnovnim nivoom NTC seminara, koji predstavlja fenomenalnu osnovu za dalje usavršavanje dece, roditelja i nastavnika.

Učionice, nastavnička kancelarija, pa čak i fiskulturna sala Prve osnovne škole bile su nedovoljno velike da prime sve zainteresovane Užičane, što je premašilo sva naša očekivanja. Takođe, ovakav odziv Užičana smo protumačili  i kao jasnu poruku da slične događaje treba da organizujemo i u budućnosti.

Naša namera je da ovim događajem, deci Užica poklonimo nešto što nije samo materijalno, već je izuzetno vredno, verovatno i vrednije.

Autor NTC programa Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, kaže da više od 50 odsto dece ima razvojne smetnje. On dodaje da je cilj NTC programa da decu nauče da misle, a ne da uče napamet.

“Kao problem u školi, mi vidimo to što deca ne mogu da sede, da računaju, da pišu, čitaju… Zapravo problem je nastao pre škole, a napravili su ga roditelji, prezaštićivanjem dece. Ono što je važno da menjamo način učenja. Reproduktivno učenje je najniži nivo učenja, a većina naše dece, na žalost, tako uči. Moramo da učimo decu da misle i da čim progovore nauče da misle. Plan je da u budućnosti radimo na osnivanju NTC centra u Užicu, jer je to jedan od retkih većih gradova u Srbiji koji to nema. Nadamo se da ćemo od jeseni imati centar i u Užicu”, rekao je Rajović ovom prilikom.

Ranko Rajović je saradnik UNICEF-a za ranu edukaciju i gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država. Osnivač je Mense Srbije, a inicijator je i jedan od osnivača Mense Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Koautor NTC programa za škole je Uroš Petrović, književnik, autor 12 knjiga iz područja književnosti za decu i mlade, držao je radionicu za razmišljanje za decu od 4 do 8 godina.

Deca su pokazala i roditeljima i učiteljima, da kada im je nešto zanimljivo nema nerešivih zadataka. Poznato je da mi u NTC sistemu učenja brinemo da ne dođe do prezaštićivanja dece. Jednostavno, sposobnosti se rađaju tako što se prave prepreke sreću i savladavaju, a ako im uklonimo prepreke ta sposobnost se neće razviti. Cilj nam je da dopremo do što većeg broja odraslih, da bi smo uradili ono što je budućnost, a to su naša deca”, poručio je Uroš Petrović.

Generalni cilj NTC programa je podsticanje razvoja potencijala za učenje predškolske i školske dece pomoću specifičnih aktivnosti koje se temelje na modernim neurofiziološkim i psihološkim saznanjima. Program je namenjen celokupnoj populaciji predškolske i školske dece, na nivou prepoznavanja njihovih posebnosti i podsticanja njihovih sposobnosti.

Nastavak saradnje fondacije i NTC centra je izvestan i u toku je organizovanje radionica za darovitu decu. Drugi nivo saradnje će se odvijati takođe pod okriljem Fondacije Live Rich, na relaciji NTC centar i obrazovne ustanove grada Užica u kojima će uskoro najmlađi Užičani imati priliku da intenzivnije razvijaju svoj puni intelektualni potencijal.

Naša je velika radost i zahvalnost što smo u prilici da svojim radom doprinesemo da deca Užica rastu i razvijaju se uz najkvalitetnija znanja i informacije, koje će im poslužiti da maksimalno razviju svoj potencijal.